Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Εκδήλωση Μνήμης Μικρασιάτη Πρόσφυγα 

Η εκδήλωση μνήμης για τον Μικρασιάτη Πρόσφυγα είναι ένας θεσμός, που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο, στον Άγιο Δημήτριο της Λήμνου.

Ο οικισμός του Αγίου Δημητρίου στη Λήμνο, πήρε το όνομά του από τον κεντρικό ναό (χτισμένο το 1834) του Ρεΐσντερε της Μικράς Ασίας, από όπου το 1922 ήρθαν οι πρόσφυγες – ιδρυτές του. Το Ρεΐσντερε είναι κωμόπολη της χερσονήσου της Δυτικής Ερυθραίας κοντά στα Αλάτσατα, σε απόσταση δυόμισι χιλιομέτρων από τις ακτές του Αιγαίου, απέναντι από τη Χίο.

Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, μετά το πέρασμα τους «στα ελληνικά» όπως χαρακτηρίζουν τη φυγή τους στην Ελλάδα, χωρίστηκαν υπό την επίβλεψη της Εποικιστικής υπηρεσίας, σε τρεις μεγάλες ομάδες. Εκτός από τη Λήμνο, μία ομάδα εγκαταστάθηκε στη Χίο και μία άλλη στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Στους μουσουλμανικούς οικισμούς Λέρα, Κοντοβράκι και Κουρούνι εγκαταστάθηκαν 556 Ρεϊσντεριανοί πρόσφυγες. 





 






















To Πέλαγος Πολιτισμού στηρίζει τις φετινές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν επιμνημόσυνη δέηση, σχετική ομιλία καθώς και μια σειρά παράλληλες δράσεις: έκθεση φωτογραφίας, έκδοση αναμνηστικού φωτογραφικού λευκώματος, έκδοση cd και εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Συντελεστές της εκδήλωσης:
Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων:

Π.Σ. «Νόστος Νέας Κούταλης»
Π.Σ. «Δίδυμα Τείχη», και
Π.Σ. «Ο Άγιος Δημήτριος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου