Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Antallaxima: Εικαστικό δρώμενο σύγχρονης τέχνης και εργαστήριο συλλογικής δημιουργίας καλλιτεχνικού βιβλίου


Το Πέλαγος Πολιτισμού διοργανώνει στην πόλη της Μυτιλήνης τo εικαστικό δρώμενο σύγχρονης τέχνης αntαllαximα ("Ανταλλάξιμα"). 



Πρόκειται για ένα δρώμενο, στο οποίο θα παρουσιαστούν στο κοινό σειρά εικαστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, με επίκεντρο το βιβλίο και την λαογραφία. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τρεις εκθέσεις με τίτλο "Επί", "Συν" και "Σαν", καθώς και ένα εργαστήριο συλλογικής δημιουργίας καλλιτεχνικού βιβλίου.

Ο τίτλος του δρώμενου βασίζεται στον όρο "ανταλλάξιμα", που έχει ταυτιστεί άμεσα και με τη Μυτιλήνη, έτσι όπως έχει επικρατήσει στο πέρας της ιστορίας. Βασίζεται στις ανταλλαγές πληθυσμού, περιουσιακών στοιχείων, αλλά και πολιτισμικών χαρακτηριστικών μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας από τον προηγούμενο αιώνα και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.




Η φετινή προσπάθεια αποτελεί σημείο αφετηρίας ενός φιλόδοξου σχεδίου που σκοπό έχει η αntαllαximα να γίνει ένας ετήσιος θεσμός, που, από τον επόμενο κιόλας χρόνο, θα επιχειρήσει τη σύζευξη μεταξύ των δύο γειτόνων λαών, μέσω της σύγχρονης τέχνης. 

Μέσα από το διάλογο μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων σύγχρονων καλλιτεχνών θα δοθεί το στίγμα της συνύπαρξης στο πλαίσιο της καλής γειτονίας αλλά και όλων αυτών των ανταλλαγών και επιρροών που ορίζουν αμφίδρομα τη σύγχρονη πολιτισμική ταυτότητα. 

Ίσως σήμερα είναι η κατάλληλη η εποχή για να σκεφτούμε ένα διαφορετικό πλαίσιο ανταλλαγών, πέρα από τα υλικά αγαθά. Η σύγχρονη τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πεδίο ανταλλαγής εμπειριών, ιδεών και αξιών για να ξανασκεφτούμε τα ουσιώδη και τα επιτακτικά.





Παράλληλες δράσεις

Κατά τη διάρκεια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθεί Εργαστήριο συλλογικής δημιουργίας καλλιτεχνικού βιβλίου, υπό την καθοδήγηση του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη, από Δευτέρα, 2/4 έως Τετάρτη, 4/4.


Συντελεστές της εκδήλωσης 

Έκθεση "Επί"

Κείμενο, Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα - Ιστορικός τέχνης, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και επιμελήτρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Καλλιτέχνες: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Χρήστος Βενέτης, Ελένη Κρίκκη, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Θοδωρής Λάλος, Μαρία Λοϊζίδου, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Χριστίνα Μήτρεντζε, Ράνια Μπέλλου, Μαρία Παπαδημητρίου, Αθηνά Τάχα, Γιώργος Τσεριώνης.


Έκθεση "Συν"

Επιμέλεια: Παναγής Κουτσοκώστας - Ιστορικός Τέχνης, Μουσειολόγος

Καλλιτέχνες: Λάζαρος Αποκατανίδης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Kalos&Klio, Κυριάκος Κατζουράκης, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Ηλίας Καφούρος, Θάνος Κλωνάρης, Ορέστης Λάζος, Θοδωρής Λάλος, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Δημήτρης Τάταρης, Μαρία Τσάγκαρη, Δημήτρης Φραγκάκης, Λάμπρος Ψυρράκης.


Έκθεση "Σαν"

Επιμέλεια: Ελένη Κρίκκη 

Παραγωγή - Οργάνωση

katArt-e

Υπεύθυνος παραγωγής: Δημήτριος Μιχάλαρος 

Δημοσιότητα: 

Choose Media 

Επικοινωνία: 

pSari visual productions

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου