Χίος, Οινούσσες, Ψαρά

Συναυλία:    
Eλαφρά δυτικότροπα Σμύρνης: "Η χαρά της παρέας

Στο πλαίσιο του έργου "Πέλαγος Πολιτισμού" του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νησιών Αιγαίου 2007-2013, το Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου παρουσιάζει στη Χίο μια συναυλία αφιερωμένη και εμπνευσμένη από τα δυτικότροπα -ελαφρά τραγούδια της Σμύρνης των αρχών του 20ού αιώνα. 

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα αποδοθούν μέσω διαφορετικών τύπων ορχήστρας, δυτικότροπα-ελαφρά τραγούδια του αστικού χώρου της Σμύρνης, που αποτελούν δημιουργίες τόσο επώνυμων συνθετών της εποχής όπως των Παναγιώτη Τούντα και Ιωάννη Δραγάτση, όσο και ανωνύμων δημιουργών, τα οποία ιστορικά έχουν αποτυπωθεί στη δισκογραφία των 78 στροφών από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, με τις φωνές των σμυρνιών Γιώργου Βιδάλη, Δημήτρη Αραπάκη, Βαγγέλη Σοφρωνίου, Λευτέρη Μενεμενλή, Ρίτας Αμπατζή, κ.ά.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν. 

Συντελεστές της εκδήλωσης
Μέλη του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής μουσικής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου
Νίκος Ανδρίκος: βιολοντσέλο, φωνή
Γιώτα Μαϊστρέλλη: φωνή
Γιάννα Μαϊστρέλλη: βιολί
Αλέκος Καφούνης: κιθάρα, σαντούρι
Βασίλης Κουζινόγλου: κιθάρα
Στρατής Σκουρκέας: μαντολίνο, κρουστά

Ημερομηνία, ώρα και χώρος της εκδήλωσης
Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014, στις 7.00 μ.μ., στο "Citrus", στον Κάμπο της Χίου

«Χίος - Ναυτιλία   -Ιστορική Διαδρομή- Σύγχρονες Προκλήσεις - Αινίγματα»                                              

Με ιδιαίτερη επιτυχία  ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 4 Μαΐου οι εργασίες  της Διημερίδας  «Χίος-Ναυτιλία-Ιστορική Διαδρομή-Σύγχρονες Προκλήσεις-Αινίγματα» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, τη συμμετοχή του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, των Ακαδημιών Ε.Ν. Χίου και Οινουσσών και του Συλλόγου Φίλοι Οινουσσών. 

Η Διημερίδα εντάσσονταν στο πρόγραμμα «Πέλαγος Πολιτισμού» και ειδικότερα στη δράση «Προβολή Ναυτικής Παράδοσης και των Εμπορικών Διαδρομών Β. Αιγαίου» και διεξήχθη στις 3 και 4 Μαΐου στη Χίο και τις Οινούσσες .  

  
Σκοπός της Διημερίδας ήταν, η  καταγραφή της ιστορικής διάστασης του ναυτικού επαγγέλματος στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της Χίου και η ανάδειξη των προοπτικών του ναυτικού επαγγέλματος στη σύγχρονη αγορά εργασίας, όπως επίσης και να δώσει την ευκαιρία στους ναυτικούς, τους φοιτητές και σπουδαστές του Πανεπιστημίου και των Ακαδημιών Ε.Ν. της Χίου και των Οινουσσών να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις στη ναυτιλία γενικότερα.

Στη Διημερίδα συμμετείχαν ως εισηγητές εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου, οι οποίοι παρουσίασαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες και αναλύσεις με αποτέλεσμα να κρατηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων σε όλες τις συνεδρίες στη Χίο και τις Οινούσσες διατηρώντας ασφυκτικά γεμάτες τις αίθουσες.


Ιδιαίτερα ευχάριστο ήταν το γεγονός ότι τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν, πέραν των Αρχών του τόπου, εφοπλιστών, των εκπροσώπων των ναυτικών σωματείων και άλλων συνέδρων, περισσότεροι από διακόσιοι φοιτητές και σπουδαστές από το Πανεπιστήμιο και των Ακαδημιών Ε.Ν. της Χίου και των Οινουσσών να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις στη ναυτιλία γενικότερα.
Η Διημερίδα διεξήχθη σε τέσσερις συνεδρίες στις οποίες εξετάσθηκαν θέματα τα οποία εντάσσονταν στα πλαίσια των γενικότερων τίτλων:  Εθνική ναυτιλιακή  πολιτική,  Ναυτιλία-Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Ναυτικό Θεσμικό Πλαίσιο και  Διεθνής Ναυτιλία-εξελίξεις.

Ομιλητές ήταν: Ο κ. Γεώργιος  ΓΡΑΤΣΟΣ, Πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο κ. Λεωνίδας ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ-ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ, Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου, ο κ. Γεώργιος ΘΕΟΤΟΚΑΣ, Πρόεδρος Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, η κ. Ελένη ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η κ. Άννα ΚΟΤΡΙΚΛΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η κ. ΒΑΝΕΣΣΑ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ, Υποπλοίαρχος  Λ.Σ.  Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο κ. Στράτος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πρόεδρος τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών,  ο κ. Γιάννης  ΘΕΟΤΟΚΑΣ  Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο κ. Γεώργιος ΞΗΡΑΔΑΚΗΣ, XRTC Managing Director, ο κ. Βασίλης ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Ναυπηγός, Vice Chairman Tsakos Group,  ο κ. Νικόλαος  ΘΕΜΕΛΑΡΟΣ, Αντιναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ., ο κ. Αντώνης ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, Υποναύαρχος (ε.α.) Π.Ν. Diaplous Maritime Services, ο κ. Αλέξανδρος ΛΑΓΟΥΡΟΣ, Πλοίαρχος Λ.Σ. Διευθυντής Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο κ. Ιωάννης  ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΤΗΣ, Πλοίαρχος Λ.Σ. Διευθυντής Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου,  ο κ. Νικόλαος ΔΑΝΙΗΛ, Διευθυντής Ακαδημίας Ε.Ν. Μηχανικών Χίου, ο κ. Ιωάννης Μεννής, Σπουδαστής ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, ο κ. Νικόλαος Τσόλας, Σπουδαστής Α. Ε.Ν. Πλοιάρχων Οινουσσών και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος κ. Σταύρος Μιχαηλίδης Υποναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ. .

Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν τόσο στη Χίο, όσο και στις Οινούσσες σε έκθεση φωτογραφίας με αρχειακό υλικό που είχε συλλέξει και επιμεληθεί το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, από την ιστορική διαδρομή των Ακαδημιών της Χίου και των Οινουσσών.   
Η δράση «Προβολή Ναυτικής Παράδοσης και των Εμπορικών διαδρομών Βορείου Αιγαίου»  πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Διημερίδα: "Χίος-Ναυτιλία-Προκλήσεις-Αινίγματα" σε συνερασία με το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος

Στο πλαίσιο του Προγράμματος "Πέλαγος Πολιτισμού" της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, το Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος" - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης διοργανώνει διημερίδα με τίτλο:"Χίος – Ναυτιλία – Προκλήσεις – Αινίγματα", στις 3 και 4 Μαΐου 2014, στη Χίο και τις Οινούσσες.

Στόχος της διημερίδας είναι  η καταγραφή της ιστορικής διάστασης του ναυτικού επαγγέλματος στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της Χίου και η ανάδειξη των προοπτικών των ναυτικών επαγγελμάτων στη σύγχρονη αγορά εργασίας. 

Στη  διημερίδα συμμετέχουν το τμήμα Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  οι Ακαδημίες Ε.Ν. Χίου και Οινουσσών και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Συντελεστές της εκδήλωσης:
Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος" - Διεθνές Κέντρο ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης
Τμήμα Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Ημερομηνίες:
Χίος: Σάββατο, 3 Μαΐου 2014  
Οινούσσες: Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

Χώροι: 
Χίος: Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος" - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και παράδοσης, Μιχαήλ Λιβανού 51
Οινούσσες: Κυριακή 4 Μαΐου 2014, Αίθουσα "Μαρία Π. Λαιμού" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου