Λέσβος, Λήμνος, Aη Στράτης

Νύχτες στο μουσείο κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο 


Το Πέλαγος Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και με την ευκαιρία της πανσελήνου τού Αυγούστου, διοργανώνει τρεις ξεχωριστές βραδιές, από 9 έως 11 Αυγούστου 2014 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι. 


Σε τρεις συνεχόμενες βραδιές, από τις 5 από απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ ο χώρος του Μουσείου θα υποδέχεται το κοινό με ποικιλία εκδηλώσεων, που θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, επιστημονική ενημέρωση κάτω από το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και μια εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική από τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.
Η οργάνωση των εκδηλώσεων εντάσσεται στο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ" και ειδικότερα της δράσης "Γιορτές της Γης στη Λέσβο", που υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου 2007-2013" του άξονα προτεραιότητας "Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου". Η δράση είναι ενταγμένη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το Πρόγραμμα αναλυτικά:
Σάββατο 9 Αυγούστου 2014, ώρες 17.00-22.00 μ.μ.:
• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι» (ώρα έναρξης: 17.00 μ.μ.) • Παρουσίαση και περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου (ώρα έναρξης: 19.00 μ.μ.) • Προβολή του ντοκιμαντέρ «Aristotle’s Lagoon» (ώρα έναρξης: 20.00 μ.μ.)

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, ώρες 17.00-22.00 μ.μ.:• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη: Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς" και προσομοίωση μεγάλων σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου (ώρα έναρξης: 17.00 μ.μ.) • Παρουσίαση από τον κ. Ηλία Βαλιάκο με θέμα "Γεωλογικά μνημεία της Λέσβου – Η γεωιστορία του Αιγαίου στο Γεωπάρκο Λέσβου" και επιστημονική περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου (ώρα έναρξης: 19.30 μ.μ.)• Μουσικές κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο – Μουσική εκδήλωση με τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου (ώρα έναρξης: 21.00 μ.μ.)

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014, ώρες 17.00-22.00 μ.μ.:• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μικροί Παλαιοντολόγοι" (ώρα έναρξης: 17.00 μ.μ.) • Παρουσίαση από τον κ. Γιώργο Γρημπυλάκο με θέμα "Νησιώπη: Ένα υποθαλάσσιο Απολιθωμένο Δάσος έρχεται στο φως" και περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου (ώρα έναρξης: 19.30 μ.μ.)• Προβολή του ντοκιμαντέρ "Βιοποικιλότητα στο Βόρειο Αιγαίο" (ώρα έναρξης: 21.00μ.μ.)

Συντελεστές της μουσικής εκδήλωσης:
Τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ, θα τραγουδήσουν και θα παίξουν οι μαθητές του Αναγνωστηρίου Αγιάσου:Σαντούρι: Αργύρας Μιλτιάδης, Γεωμηλά Άρτεμη, Ζαφειρίου Πηνελόπη, Καρακωνσταντή Μυρσίνη, Σκλεπάρης Δημήτρης και Τσομπανέλλης Στρατής Τουμπερλέκι: Κουτσκουδή-Βουρλή Κατερίνα Τραγούδι: Καρακωνσταντή Γιάννα 

Τους μαθητές του Αναγνωστηρίου Αγιάσου θα συνοδεύσει με την κιθάρα ο μουσικοδιδάσκαλος Κώστας Ζαφειρίου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Την Κυριακή 10 Αυγούστου η μεταφορά των συμμετεχόντων στην εκδήλωση θα γίνει δωρεάν με λεωφορείο, στις 5.00 μ.μ. από τη Μυτιλήνη (περιοχή πάρκινγκ). 
Για περισσότερες πληροφορίες και για κράτηση θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2251047033 

e-mail: lesvospf@otenet.grwww.lesvosmuseum.gr.


2 Μαΐου 2014, Μυτιλήνη


[PROJECT4]ΧΑΡΑ

Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του [PROJECT1] ΦΟΒΟΣ στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, του [PROJECT2] ΘΥΜΟΣ στο παλαιό Κτελ Αθηνών στα Ιωάννινα, του[PROJECT3] ΘΛΙΨΗ, στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Πειραιά/Δραπετσώνα, οι [nomadesartcore] κάνουν στάση στη Μυτιλήνη.
Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, εκπαιδευτικοί που θέλουν να εκφράσουν και να εκφραστούν πάνω στο συναίσθημα της Χαράς – Απογοήτευσης, την προσωπική και την συλλογική, καλούνται στο ιστορικό διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα εργοστασίων "Ι. ΚΑΛΑΜΑΡΗ" (απέναντι από το Αρχοντικό Γεωργιάδη), την Παρασκευή 2 Μαΐου από τις 16:00 έως τις 20:00 για μια πρώτη επαφή.

Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής : τηλ- 6946363045 /6972007034 ή  μέσωe-mailoi.nomades@gmail.com

Kαλλιτεχνικός πυρήνας στη Μυτιλήνη 

Ο στόχος του καλέσματος είναι να δημιουργηθεί ένας καλλιτεχνικός πυρήνας στη Μυτιλήνη , ο οποίος από τέλη Ιουνίου μέχρι και την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, θα δημιουργήσει μια  διαδρομή διαδραστική βασισμένη στο συναίσθημα της Χαράς όπου θα παρουσιαστεί στο κοινό την 1/2/3 Αυγούστου στο ιστορικό διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα εργοστασίων "Ι. ΚΑΛΑΜΑΡΗ". 
Ένας χώρος με έντονες μνήμες , αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες και αντιθέσεις , που σηματοδοτεί ιστορικές  εποχές και λειτουργίες, δύναται η ευκαιρία να ξαναζωντανέψει.
Το [project4] Χ Α Ρ Α είναι  μέρος  ενός σπονδυλωτού  project , που σκοπό έχει  να διακρίνει μέσα από τη θεατρική έκφραση, την κίνηση, την εικόνα, τη μουσική, τις εικαστικές και ψηφιακές τέχνες, πως λειτουργεί το κάθε συναίσθημα στον άνθρωπο εσωτερικά και εξωτερικά και το πώς η αναγνώριση του θα τον φέρει, πιο κοντά με τον εαυτό του και τους άλλους.

Οι καταστάσειςτης Χαράς που οι καλλιτέχνες θα αποδώσουν μέσα στο project είναι:
Περίεργος/ενθουσιασμένος/ικανοποιημένος/χαρούμενος
Ανεκτικός/ευγνώμων/ευτυχισμένοςγαλήνιος

Το δρώμενο αυτό εντάσσεται σε μια σειρά από ερευνητικά τριήμερα όπου έχουν στόχο την δημιουργία ενός Θεατρικού και Κινηματογραφικού Ντοκιμαντέρ με τίτλο: "Από το Εγώ στο Εμένα και από το Εμείς στο Μαζί, Μέσα από τα πέντε βασικά συναισθήματα"
Μέσα από πέντε ερευνητικά πεδία συναισθημάτων (φόβος-θυμός – θλίψη-χαρά-αγωνία) θα προκύψει ένα θεατρικό Ντοκιμαντέρ για την ολοκλήρωση του Εγώ και τη Συλλογική δύναμη, με τα εξής δεδομένα: Κάτοικοι μιας συγκεκριμένης περιοχής (Μυτιλήνη), σε μια ορισμένη εποχή (2014) όλων των ηλικιών. Πώς αισθάνονται; Τί επιθυμούν; Ποιά η σχέση με τον εαυτό τους; Ποιά η σχέση με τους άλλους; Πώς θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τον Εαυτό μας και να ενταχθούμε "ολόκληροι" σε ένα σύνολο;

Ποια είναι η ομάδα [nomáδesartcore]

Οι [nomáδesartcore], είναι ένας πυρήνας ανθρώπων που συσπειρώθηκε στις αρχές του 2011 με σκοπό την καλλιτεχνική έκφραση και δράση χωρίς περιορισμούς σε σχέση με τον τόπο, τη σύνθεση και τη μορφή της τέχνης.
"Η Κατάσταση Πολιορκίας", μια τραγωδία σε πέντε διαστάσεις ήταν το πρώτο θεατρικό εγχείρημα της ομάδας. Aνέβηκε στο θέατρο Αλκμήνη για 15 παραστάσεις από τον Οκτώβρη ως το Δεκέμβρη του 2011. Στη σκηνή συναντήθηκαν οι στίχοι του εθνικού ποιητή της Παλαιστίνης Μαχμούντ Νταρουίς με του δικού μας εθνικού ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, δίνοντας λόγο σε εικόνες πολιορκίας και εστιάζοντας στον αέναο αγώνα του ανθρώπου προς την ελευθερία.
Με το εργαστήρι "Να σου πω; Να μου πεις. Μια ιστορία…" ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2012 μια σειρά από βιωματικές συναντήσεις με στόχο την έκφραση και την ενεργοποίηση τόσο των προσωπικών ζητημάτων όσο και των συλλογικών, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την αναπαράσταση. Οι κύκλοι βιωματικών σεμιναρίων συνεχίζονται σε Υμηττό και Θρακομακεδόνες για την τρέχουσα χρονιά, 2013-2014, όπως επίσης στο Πολιτιστικό χώρο Ασκητήριον, με θέματα βασικά συναισθήματα και την έκφρασή τους.

11 - 13 Οκτωβρίου 2013 στη Μυτιλήνη 

Παραμύθια κάτω απ’ την Ελιά

α) Ελάτε να αφουγκραστούμε εκείνη τη σιωπή και τη σοφία που είναι τόσο παλιές όσο ο άνθρωπος, όσο το μεράκι, όσο το χαμόγελο.
β) Παραμυθία και πείραγμα, σιωπή και μοίρασμα, γέλιο και μαγεία: πότε η αλήθεια διαλέγει για άρμα της το θαύμα;
γ) Στην Ελλάδα ανθεί ξανά η παλαιά τέχνη του παραμυθά, που με μοναδική περιουσία τον λόγο παίρνει την ευθύνη, παίζων άμα και σπουδάζων, να μοιραστεί με τους άλλους ιστορίες, να ανάψει φωτιές και να δέσει πληγές.

Παρασκευή 11 Οκτώβρη 2013
16:00 - 19:00 Λίλη Λαμπρέλλη (στον Ιανό)

 

Σεμινάριο: «Προσέγγιση στην τέχνη της αφήγησης και στην αθέατη πλευρά των μαγικών παραμυθιών»

Τι είναι παραμύθι; Τι είναι παραμυθάς; Η αφήγηση είναι τέχνη; Τι κρύβεται πίσω από τον απλοϊκό και συγχρόνως σοφό, εύθραυστο κι όμως αθάνατο λόγο ενός μαγικού παραμυθιού;

Παρασκευή 11 Οκτώβρη 2013
21:00 - 22:00 Αγνή Στρουμπούλη (Αρχ. Γεωργιάδη) 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήγηση: «Της ελιάς το δάκρυ»

«Ο δέντρος» και άλλα Παραμύθια από διάφορα μέρη της Ελλάδας, προς τέρψη και ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων! Ειπωμένα σε μια γλώσσα εξαιρετικής ελευθερίας, αποτυπώνουν το ήθος ανθρώπων ολοζώντανων, γεμάτων περιέργεια, λαχτάρα, καημούς, που τολμούν να ονομάζουν κάθε εμπειρία της ζωής. Έτσι, το πέρασμα του χρόνου δεν τα «παλιώνει», αντίθετα τα καταξιώνει
στον ρόλο που είχαν πάντα: να μας μυούν και να μας παρηγορούν στη ζωή. Άλλωστε παραμυθία σημαίνει παρηγορία.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013
10:00 - 13:00 Αγνή Στρουμπούλη (στον Ιανό)

Σεμινάριο: «Τρεις ώρες Παραμύθι»

Άραγε, γι’ αυτό το πυκνό σώμα μνήμης που η απαρχή του χάνεται μέσα στην πρώιμη έναρθρη εμπειρία του ανθρώπου, ΤΙ να πεις και ΤΙ να κοινωνήσεις μέσα σε τρεις ώρες;
Ας είναι…
Αν δώσουμε μια βουτιά κατακορύφως μέσα σ’ ένα Παραμύθι της προφορικής Παράδοσης, θα σπάσουμε το τσόφλι του χρόνου και θα μπορέσουμε, έστω, να ψηλαφήσουμε τα χαρακτηριστικά του, τη λειτουργία του, τη δική μας «ικανότητα» να το οικειοποιηθούμε και να το φέρουμε και πάλι στο φως της μέρας σαν το νεογέννητο παιδάκι μας. Έστω, ν’ αναδεύσουμε την κόκκινη κλωστή της μνήμης μας.
Σας περιμένω με χαρά!


Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013
18:00 - 19:00 Ταξιάρχης Μπεληγιάννης (στο Ταρσί Χαμάμ)

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήγηση: "Παραμύθια με δράκους και ατρόμητα παιδιά"
(για παιδιά από 6 μέχρι 116 χρονών)

Τι είναι ο φόβος; Μέχρι πού θα φτάσει κάποιος για να τον βρει;
Πόσο θάρρος θέλει για να ξεγελάσεις τους σαράντα δράκους;
ένα αγόρι τα βάζει με τον μεγάλο δράκο και κερδίζει τη βασιλοπούλα!
Αυτά και άλλα πολλά
.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013
19:00 - 20:00 Λίλη Λαμπρέλλη (στο Ταρσί Χαμάμ)

Αφήγηση: «Παραμύθια απογευματινά για ενάντιους ανέμους»

Παραμύθια της γυναίκας, του άντρα, της σχέσης, της ανατροπής, της συμφιλίωσης, της ζ ω ή ς. Στην καρδιά της αφήγησης, ένα μαγικό παραμύθι: η "Ξυλουκανίκα", η βασιλοπούλα με τα ξύλινα πόδια -τα ξύλινα κανιά- από την πατρίδα μου, τη Μυτιλήνη.
Ιστορίες από την προφορική παράδοση που οδηγούν από το σκοτάδι στο φως, ακόμα και με ενάντιους τους ανέμους...


Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013
21:00 - 22:00 Ηλέκτρα Νέγκα (Αρχ. Γεωργιάδη)

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήγηση: «Παραμύθια της άκρης του κόσμου»

Ένας άνθρωπος πάνω σε ένα βράχο στην άκρη του κόσμου λέει παραμύθια. Παραμύθια σαν ρεβίθια, παραμύθια κολοκύθια... Κρατήστε την κόκκινη κλωστή και πιάστε το απ' την αρχή!

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013
10:00 - 13:00 Ανθή Θάνου (στον Ιανό)

Σεμινάριο: «Τραγουδώντας ιστορίες Ιστορώντας τραγούδια»

Ακολουθώντας το δρόμο των παραμυθιών, λόγος προφορικός, ανακαλύπτουμε τη μελωδικότητα του. Λέξεις, φράσεις που σχεδόν τραγουδιούνται καθώς προφέρονται. Ψάχνοντας τα τραγούδια συναντάμε ιστορίες παλιές σε λόγο έμμετρο, μουσικό. Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα δοκιμάσουμε να «τραγουδήσουμε» τα παραμύθια, να αφηγηθούμε τα τραγούδια! Αρχή λοιπόν  του παραμυθιού…

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013
18:00 - 19:00 Μαρία Κατσανούλη (στο Ταρσί Χαμάμ)

 

 

 

 

 

 

 

Αφήγηση: «Παραμυθοσκορπίσματα»
Μουσική: Γιώργος Αγγελάκης


Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013
19:00 - 20:00 Χριστίνα Φραγκεσκάκη (στο Ταρσί Χαμάμ)

Αφήγηση: «Η Ηλιοτάτη», Λαϊκά παραμύθια του Αιγαίου

Παραμύθια που συναντούμε στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου,  τόπο -επί χιλιάδες χρόνια- γόνιμων διασταυρώσεων, ανταλλαγών και αλληλεπιδράσεων. Κοινό τους σημείο, η θάλασσα. Η θάλασσα που τα γεννά, τα αγγίζει και τα διαπερνά. Η θάλασσα του Αιγαίου.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013
21:00 - 22:00 Ανθή Θάνου (Αρχ. Γεωργιάδη)

Αφήγηση για μεγάλους: «Μπρατσέρα» ένα καράβι γεμάτο παραμύθια Μουσική και τραγούδι: Παναγιώτης Κουλέλης.

Μια δικάταρτη Mπρατσέρα ξεκινά ένα ταξίδι στο Αιγαίο στο αρχιπέλαγος,  πρωτότοκο παιδί της Μεσογείου. Ένα ταξίδι στη χώρα του ονείρου, του μύθου, του παραμυθιού, της αλήθειας. Το πλήρωμα και οι επιβάτες άνθρωποι παράξενοι, ψυχές μαραγκιασμένες, νιάτα που έχασαν τη μορφή τους στο πέρασμα του χρόνου. Όλοι κουβαλάνε ιστορίες αλλόκοτες, άλλοι θα τις πουν, άλλοι θα τις  τραγουδήσουν, άλλοι θα τις μουρμουρίσουν με τη συνοδεία της θάλασσας. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού “Αποσπάσματα από το βιβλίου του ωκεανού”
 

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
Τηλ. 6973204475

 

 

 

27 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου 2013
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Γεωλογικός χρόνος & γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου

Είναι το θέμα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από 27 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2013 στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι:

 

Α. • Θεματική ξενάγηση με τίτλο «Γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου»

    • Πολιτιστική εκδήλωση - Παρουσίαση & Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
     «Γεωλογικός χρόνος και γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου»
 

    • Εκπαιδευτικό παιχνίδι «Η εξέλιξη της ζωής στο γεωλογικό χρόνο»

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να δείξουν στο κοινό, με τρόπο παραστατικό, τη στενή αλληλεξάρτηση που υπάρχει ανάμεσα στο γεωλογικό χρόνο και την εξέλιξη της ζωής. Η γνώση της ιστορίας της Γης και της ζωής, μέσα από το ξετύλιγμα του γεωλογικού χρόνου και των σημαντικότερων γεωλογικών γεγονότων, είναι η βάση για την εξοικείωση του ανθρώπου αλλά και τον προβληματισμό για το φυσικό κόσμο και τα φυσικά μνημεία που μας περιβάλλουν. Η αφήγηση της ιστορίας της Γης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ξετυλιχθεί μέσα από μοναδικές μαρτυρίες που άφησαν ανόργανοι και οργανικοί παράγοντες στα στρώματα των πετρωμάτων της γης. 


Β. • Έκθεση «Αρχαία λατομεία της Λέσβου» στα πλαίσια της οποίας
       θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Δρ. Μυρσίνης Βαρτή - Ματαράγκα,
       Γεωλόγου ΙΓΜΕ.

Στόχος είναι η γνωριμία με τα αρχαία λατομεία της Λέσβου, τα οποία αποτελούν μοναδικά μνημεία της φύσης και του ανθρώπου και σημαντικά τεκμήρια της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν μοναδικά στοιχεία που αφορούν στη δομή και λειτουργία των αρχαίων λατομείων του Γεωπάρκου Λέσβου, τις ιδιότητες και τη γεωλογική σημασία των υλικών των λατομείων αλλά και τους γεωλογικούς παράγοντες που συντέλεσαν στη δημιουργία τους.

 

Στα πλαίσια της δράσης «Γιορτές της Γης στη Λέσβο» θα ακολουθήσουν και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για τις οποίες θα υπάρξουν αντίστοιχες ανακοινώσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 2251047033, 2253054434, e-mail: lesvospf@otenet.grhttp://www.lesvosmuseum.gr.


Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μόλυβος, 8 Αυγούστου 2013

2η Θερινή Ακαδημία Κλασσικής Κιθάρας «ΑΡΙΩΝ» 

Ολοκληρώθηκε χθες η 2η Θερινή Ακαδημία Κλασσικής Κιθάρας «ΑΡΙΩΝ» στον Μόλυβο, τον τόπο του Αρίωνα του Κιθαρωδού. Η φετινή διοργάνωση που πραγματοποίησε ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου σε συνεργασία με το τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, τελέστηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου στο πλαίσιο του έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Βόρειο Αιγαίο», του νέου θεσμού «Πέλαγος Πολιτισμού» και σύμφωνα με την ένταξή του φεστιβάλ στο «ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013». Η διοργάνωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της διεθνούς φήμης κιθαρίστας Κορίνας Βουγιούκα, και της Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Κα. Μιράντα Καλδή. 

Η Ακαδημία, που έλαβε χώρα από 1η έως 6 Αυγούστου, είχε ως βασικούς προσκεκλημένους τη διεθνώς αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια Σαβίνα Γιαννάτου η οποία έδωσε μία ιδιαίτερη και συναρπαστική συναυλία στο Κάστρο Μολύβου με τη συνοδεία της πολυβραβευμένης κιθαρίστας Κορίνα Βουγιούκα, τον διεθνούς φήμης κιθαρίστα και καθηγητή στη Μουσική Ακαδημία του Ζάγκρεμπ Darko Petrnjak, τον πολυβραβευμένο συνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή που με τον νέο και ταλαντούχο κιθαρίστα Γιώργο Τοσικιάν μάγεψαν το κοινό με νότες από Κούβα, Αργεντινή και Ισπανία, το συγκρότημα Ionian String Trio, με τους Γιάννη Τουλή (Τσέλο), Σπύρο Γκικόντη (Βιόλα), Ανδρέα Γεωργοτά (Βιολί) σε μία σύμπραξη με υπέροχη μουσική μπαρόκ αλλά και με σύγχρονα έργα και τη μουσικοτεχνολόγο, σολίστ κιθάρας και συνθέτρια Ελένη Σκάρκου.
Στη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιηθούν σεμινάρια σε σπουδαστές, φοιτητές και μαθητές κιθάρας όλων των επιπέδων, μουσικά εργαστήρια, διαγωνισμοί, διαλέξεις, συναυλίες και παράλληλες δραστηριότητες όπως μαθήματα yoga για κιθαρίστες, περιπατητικές διαδρομές, εκδηλώσεις και πολλά άλλα δρώμενα.
Όλες οι εκδηλώσεις ήταν δωρεάν για το μουσικόφιλο κοινό, που είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν μοναδικές συναυλίες στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου, στο Κάστρο Μολύβου, καθώς και στο προαύλιο της Πινακοθήκης. Οι μαθητές και σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια και να διδαχθούν από διεθνούς φήμης καθηγητές, να διαγωνισθούν και να κερδίσουν βραβεία, να βοηθήσουν τη στάση του σώματός τους με μαθήματα yoga από καταξιωμένους δασκάλους, καθώς και να πάρουν μέρος σε συναυλίες.
Ο πρόεδρος του Φορέα, Νικόλαος Μόλβαλης ευχαρίστησε την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, τους συντελεστές του Ιονίου πανεπιστημίου, τους προσκεκλημένους καθηγητές και καλλιτέχνες που πλούτισαν με την παρουσία και τις συναυλίες τους τον τόπο μας, και τους μαθητές των σεμιναρίων και τόνισε πως: «Κοινή φιλοδοξία του Φορέα Τουρισμού Μολύβου και του Ιονίου πανεπιστημίου είναι αυτός ο θεσμός να ανοίξει τα όριά του και να αποτελέσει, χρόνο τον χρόνο, έναν διεθνή θεσμό μουσικής με κεντρικό άξονα τη σπουδή της κλασσικής κιθάρας, αλλά και άλλων εκφάνσεων της μουσικής και του τραγουδιού.»

Ionian String Trio, με τους Ανδρέα Γεωργοτά (Βιολί), Σπύρο Γκικόντη (Βιόλα), Γιάννη Τουλή (Τσέλο)


Darko Petrnjak

Νότης Μαυρουδής, Γιώργος Τοσικιάν


Σαβίνα Γιαννάτου


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου