Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Λέσβος, Δελτίο Τύπου

Παραμύθια κάτω απ’ την Ελιά

11-13 Οκτωβρίου 2013, στη Μυτιλήνη
 
α) Ελάτε να αφουγκραστούμε εκείνη τη σιωπή και τη σοφία που είναι τόσο παλιές όσο ο άνθρωπος, όσο το μεράκι, όσο το χαμόγελο.

β) Παραμυθία και πείραγμα, σιωπή και μοίρασμα, γέλιο και μαγεία: πότε η αλήθεια διαλέγει για άρμα της το θαύμα;

γ) Στην Ελλάδα ανθεί ξανά η παλαιά τέχνη του παραμυθά, που με μοναδική περιουσία τον λόγο παίρνει την ευθύνη, παίζων άμα και σπουδάζων, να μοιραστεί με τους άλλους ιστορίες, να ανάψει φωτιές και να δέσει πληγές.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (στο πλαίσιο του έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Βόρειο Αιγαίο» με γενικό τίτλο «Πέλαγος Πολιτισμού» και ειδικότερα της δράσης «Τα Μνημεία Ζωντανεύουν - Φεστιβάλ Παραμυθιού» διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ παραμυθιού στη Μυτιλήνη, 11-13 Οκτωβρίου 2013, με τίτλο “Παραμύθια κάτω απ’ την Ελιά”.
Επτά διαφορετικές φωνές, επτά από τους καλύτερους Έλληνες παραμυθάδες αφηγούνται παραδοσιακά παραμύθια.  

Οι απογευματινές αφηγήσεις (18.00, 19.00) στο Ταρσί Χαμάμ απευθύνονται σε μεγάλους και σε παιδιά από έξι χρονών και άνω.
Οι βραδυνές αφηγήσεις (21.00) θα πραγματοποιηθούν στο Αρχοντικό Γεωργιάδη και απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικο κοινό.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια εισαγωγικά στην απλή σοφία του παραμυθά, στη λειτουργία και τη σημασία των παραμυθιών, στον ρυθμό και τη μελωδία του λόγου τους και στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε δική μας σήμερα την πανάρχαια και ταπεινή τέχνη της αφήγησης.

Διοργάνωση: ΑΜΚΕ ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Τηλ.: 6973204475

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, δύο ερευνητές-παραμυθάδες θα γυρίσουν την Μυτιλήνη και τα χωριά τους Λέσβου για να καταγράψουν παραδοσιακά παραμύθια. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα παρουσιαστεί σε έκδοση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την διατήρηση και την ανάδειξη της προφορικής παράδοσης του νησιού. Όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 6977357719.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου