Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

"Ο κύκλος του ιαματικού νερού στο Βόρειο Αιγαίο"

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργανώνει, μεταξύ 1 και 7 Ιουνίου, εβδομάδα εκδηλώσεων, με αφορμή την ολοκλήρωση της δράσης"Ο κύκλος του ιαματικού νερού στο Βόρειο Αιγαίo", στο πλαίσιο του έργου "Πέλαγος Πολιτισμού" του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νησιών Αιγαίου 2007-2013.


Η δράση έχει ως στόχο την προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο με κεντρικό σημείο αναφοράς τις ιαματικές πηγές. Συντονίζεται  από το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αποτελεί προϊόν συνεργασίας επιμέρους τμημάτων του Πανεπιστημίου, ερευνητών, επιστημόνων και καλλιτεχνών της περιφέρειας. Τη χρηματοδότηση του προγράμματος έχει αναλάβει το περιφερειακό ταμείο ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο του έργου "Πέλαγος Πολιτισμού", μέσω του ΕΣΠA. 

Σκοπός της ομάδας του "κύκλου του ιαματικού νερού" είναι η προώθηση τόσο των οργανωμένων όσο και των ανοργάνωτων ιαματικών πηγών στο βόρειο Αιγαίο και η ανάδειξη της πολυδιάστατης αξίας του ιαματικού νερού. Σαφή έμμεσο στόχο της δράσης αποτελεί η προώθηση του θερμαλισμού και η τουριστική προβολή του συγκριτικού πλεονεκτήματος των νησιών του Βορείου Αιγαίου στον τομέα αυτό, κάτι που ταυτόχρονα συνάδει με την διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.  
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αφηγήσεις του παραμυθιού "Το κρυμμένο νερό", προβολές του ντοκιμαντέρ "Ο κύκλος του ιαματικού νερού στο Βόρειο Αιγαίο", το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, καθώς και έκθεση φωτογραφίας, με υλικό που συλλέχθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της δράσης. 
Σημειώνεται ότι η 6η Ιουνίου, ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, γίνεται προσπάθεια να καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα λουτροθεραπείας.
Στο σύνολο των εκδηλώσεων θα γίνει διανομή ενημερωτικού υλικού με στόχο την προβολή της αξίας του ιαματικού πόρου.


Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν! 


Η δράση της ομάδας, ξεκίνησε στις αρχές του 2013 με τη συλλογή πρωτογενούς πληροφορίας και οπτικοακουστικού υλικού που πραγματοποιήθηκε στα νησιά, Λέσβο, Χίο, Λήμνο και Ικαρία, σε όλες τις ευρέως γνωστές αλλά και σχετικά άγνωστες ιαματικές πηγές. Δεδομένου ότι αντικείμενο του προγράμματος αποτελεί η προετοιμασία, παραγωγή, και πλήρης διοργάνωση και υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων συνδεόμενων με τις ιαματικές πηγές του Β. Αιγαίου, υπό-δράσεις του προγράμματος αποτελούν η παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ, η παραγωγή ενημερωτικού φυλλαδίου και dvd-rom, η κατασκευή μιάς ιστοσελίδας (iamatika.aegean.gr) ,η διοργάνωση εκθέσεων φωτογραφίας και η θεσμοθέτηση εβδομάδας εκδηλώσεων με αντικείμενο το ιαματικό νερό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. 

Συντελεστές της εκδήλωσης

Ματσίνος Ιωάννης, Επιστημονικός υπεύθυνος
Οικονόμου Χρήστος, Διεύθυνση παραγωγής
Τσαλιγόπουλος Άγγελος, Κείμενα
Γιαπτσές Κωνσταντίνος, Κάμερα - μοντάζ
Κατάνιας Βαγγέλης, Καλλιτεχνική επιμέλεια
Πέτσικος Χαράλαμπος, Διεύθυνση φωτογραφίας
Μηνιώτη Μαρία, Μεταφράσεις
Σπάθης Αλέξανδρος, Ήχος
Ανδρίκος Νίκος – Motivasyon, Μουσική επιμέλεια
Εργαστήριο εικόνας, ήχου και πολιτιστικής αναπαράστασης Πανεπιστημίου Αιγαίου
Εργαστήριο ακουστικής οικολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ημερομηνίες, ώρες και χώροι εκδήλωσης


Κυριακή, 1 Ιουνίου, στις 8.00 μ.μ.: Αφήγηση του παραμυθιού "Το κρυμμένο νερό", στην Πλατεία Κάστρου της Χίου.

Δευτέρα, 2 Ιουνίου, στις 8.00 μ.μ.: πρώτη προβολή του Ντοκιμαντέρ "Ο κύκλος του ιαματικού νερού στο Βόρειο Αιγαίο" στο "Δευτέρα, 2 Ιουνίου, στις 8.00 μ.μ.: πρώτη προβολή του Ντοκιμαντέρ: "Ο κύκλος του ιαματικού νερού στο Βόρειο Αιγαίο" στο Αμφιθέατρο Παν/μιου Αιγαίου (Ηρώων Πολυτεχνείου 5), στη Χίο. 
Τρίτη 3 Ιουνίου, στις 8.00 μ.μ.: Έκθεση φωτογραφίας με υλικό που συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια της δράσης. Θα ακολουθήσει προβολή του Ντοκιμαντέρ "Ο κύκλος του ιαματικού νερού στο Βόρειο Αιγαίο". Αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου, στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας.  
Τετάρτη, 4 Ιουνίου, στις 8.00 μ.μ.: Έκθεση φωτογραφίας με υλικό, που συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια της δράσης. Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ "Ο κύκλος του ιαματικού νερού στο Βόρειο Αιγαίο". Στο δημοτικό κινηματοθέατρο Μαρούλα (Ν.Γαροφαλίδη), στη Μύρινα Λήμνου. 
Παρασκευή, 6 Ιουνίου, στις 8.00 μ.μ.: Μουσικοθεατρική παράσταση, προβολή του ντοκιμαντέρ "Ο κύκλος του ιαματικού νερού στο Βόρειο Αιγαίο" και καλλιτεχνική εγκατάσταση με έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού. Στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου Σάρλιτζα, στη Θερμή Λέσβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου