Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Σοφία Βρακατσέλη: "το θέατρο και η τέχνη μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο έκφρασης και διαφυγής"

Μία από τις συμμετέχουσες στο Θεατρικό Εργαστήρι "Η Μάσκα ως δρόμος για τον ηθοποιό - Εφαρμογή στο αρχαίο δράμα" από τον Σίμο Κακάλα και την ομάδα του Εταιρία Θεάτρου Χώρος, η Σοφία Βρακατσέλη, μιλάει για τον λόγο που ήθελε να λάβει μέρος στο εργαστήρι, αλλά και την σημαντικότητα τέτοιων δράσεων στη Λήμνο. 




1. Τι σε έκανε να θέλεις να παρακολουθήσεις το εργαστήρι;
Το προσωπικό ενδιαφέρον για την τέχνη του θεάτρου συνολικά, αλλά και συγκεκριμένα για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εργαστηρίου, η υψηλή ποιότητα και η αναγνωρισμένη αξία του έργου της ομάδας των διδασκόντων, καθώς και το γεγονός ότι στο νησί είναι περιορισμένα τα αντίστοιχου είδους θεατρικά και καλλιτεχνικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα.

2. Ποια είναι η μάσκα που θα ήθελες να βάλεις και γιατί;

Καμία συγκεκριμένη, κάθε μάσκα και κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του ενδιαφέρον.

3. Ποια είναι η μάσκα που θα ήθελες να βγάλεις από τους ανθρώπους (εκτός θεάτρου);
Αυτή της σοβαροφάνειας.

4. Πόσο εύκολο σου είναι να εκφράζεσαι;

Εξαρτάται από την επικοινωνιακή περίσταση, το στόχο και τους συμμετέχοντες.




5. Πόσο σημαντικό θεωρείς να γίνονται τέτοιες δράσεις στο νησί;

Πρώτης προτεραιότητας, δεδομένου ότι λόγω των ειδικών συνθηκών που επιφέρει η νησιωτικότητα, η δυνατότητα να έρθει το τοπικό κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη, ποιοτική καλλιτεχνική έκφραση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, γεγονός που αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα και έλλειμμα σε όποια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής σε τοπικό επίπεδο.

6. Τι συζητάτε με τους φίλους σου για το Θέατρο όταν πίνετε καφέ;

Σχετικά με παραστάσεις, σκηνοθετικές προσεγγίσεις και ερμηνείες που μας εντυπωσίασαν, αλλά και για παραστάσεις που θα θέλαμε να δούμε, και κυρίως για όσες δεν μπορούμε να δούμε λόγω της απομόνωσης και της απόστασης από τα κέντρα στα οποία συγκεντρώνεται η θεατρική δραστηριότητα.

7.  Ποιους θα καλέσεις να δουν την παράσταση; 

Την οικογένειά μου: την κόρη και το σύζυγό μου, αλλά και όποιον νομίζω ότι θα τον ενδιαφέρει αυτό που πρόκειται να παρουσιάσουμε.

8. Πόσο σημαντικά είναι τέτοιου είδους εργαστήρια για τους ερασιτέχνες ηθοποιούς ή κατοίκους των νησιών μας;

Εξαιρετικά σημαντικά, καθώς το θέατρο και η τέχνη εν γένει μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο έκφρασης και διαφυγής, ενώ παράλληλα τα εργαστήρια αποτελούν μια αφορμή για να έρθουν σε επαφή άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα, δίνουν ερεθίσματα για επαφή με διαφορετικά είδη θεατρικής έκφρασης και κίνητρα για ανάπτυξη της θεατρικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου