Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Μυτιλήνη, 2 Αυγούστου 2013

Δελτίο τύπου
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο του έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Βόρειο Αιγαίο» που έχει ενταχθεί στο «ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013», δημιουργεί τον πολυθεματικό Θεσμό «Πέλαγος Πολιτισμού», σε μία προσπάθεια διασύνδεσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων των εννέα νησιών του Βορείου Αιγαίου, με την ενεργοποίηση και συμμετοχή του τοπικού δυναμικού και των ενεργών φορέων πολιτισμού των νησιών του Β. Αιγαίου.
Σε αντίθεση με τη κλασσική λογική της «διοργάνωσης εκδηλώσεων» επιχειρείται για πρώτη φορά σε περιφερειακό επίπεδο, η δυνατότητα προοπτικών θεσμοθέτησης των εκδηλώσεων και η συνέχισή τους και μετά την ολοκλήρωση του Έργου με τη συνδρομή των τοπικών πολιτιστικών φορέων.
Ο συνολικός Προϋπολογισμός του έργου είναι ύψους 1 εκ. € με πολιτιστικές εκδηλώσεις και υποστηρικτικές δράσεις ύψους 926.000 €,  ενώ το υπόλοιπο ποσό θα κατανεμηθεί σε δράσεις δημοσιότητας στις Περιφερειακές Ενότητες.
Η υλοποίηση των εκδηλώσεων ξεκινά τον Αύγουστο του 2013 και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2014 και θα υλοποιηθούν σε όλες τις εποχές του χρόνου, σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Σχεδιάζεται μάλιστα να πραγματοποιηθούν πάνω από 50 εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύτατο καλλιτεχνικό φάσμα (θέατρο, μουσική, εικαστικά, κινηματογράφος, λογοτεχνία κλπ).
Η πρώτη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Βόρειο Αιγαίο» και του νέου  Θεσμού  «Πέλαγος Πολιτισμού», είναι η δράση «Τα μνημεία ζωντανεύουν». Συγκεκριμένα πρόκειται για τη πολιτιστική εκδήλωση «2ης Θερινής Ακαδημίας Κιθάρας Αρίων», που θα πραγματοποιηθεί με επίκεντρο το Κάστρο Μολύβου  Λέσβου, κατά το διάστημα από 2 έως και 5 Αυγούστου 2013, σε συνεργασία με την «Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία - Φορέα Τουρισμού Μολύβου».
Ας σημειωθεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Β. Αιγαίου είναι ο Φορέας Υλοποίησης και Τελικός Δικαιούχος του έργου. Το Αναλυτικό Πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.


Συνοπτική παρουσίαση εκδηλώσεων:

 • Πολιτιστικές εκδηλώσεις για την ανάδειξη των Ιαματικών πηγών Ικαρίας Λήμνου, Λέσβου, Χίου
 • Ανάδειξη τοπικών πανηγυριών  & του τρόπου ζωής της Ικαρίας
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών
 • Συναυλίες  με παραδοσιακή μουσική του Β. Αιγαίου
 • Φεστιβάλ θεατρικών εκδηλώσεων σε όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου
 •  «Ζωντάνεμα» Πολιτιστικών Μνημείων με δραματοποίηση κειμένων συγγραφέων που έλκουν την καταγωγή τους από το Βόρειο Αιγαίο καθώς και διοργάνωση μουσικών  και άλλων εκδηλώσεων
 • Προβολή της ναυτικής παράδοσης και των εμπορικών διαδρομών Βορείου Αιγαίου
 • Φεστιβάλ Μαστίχας στη Χίο
 • Το Σαμιώτικο πεύκο και η παραδοσιακή υλοτομία στη Σάμο
 • Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για το  Β. Αιγαίο
 • Εικαστικές Εκθέσεις σε λατρευτικούς χώρους (μοναστήρια, τζαμιά, αρχαιοελληνικούς ναούς)
 • Προβολή Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και πολιτιστικής ταυτότητας του Βορείου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου